Bahan
- 1/2 biji nanas potong nipis dan kecil-kecil
- 20-25 ekor udang
- 1 potong isi ayam bahagian dada biasanya (dipotong kecil-kecil)
- 1/2 kotak santan (lbh kurang 100 ml)
- 3 biji bawang merah
- 1 batang serai (titik/ketuk)
- 2 sudu besar cili boh
- 2 - 3 cawan air
- 1 camt serbuk kunyit
- 1 camt garam
- 1 hingga 2 sudu besar gula (bergantung pd kemasaman nanas)
Cara
- masukkan nanas, gula dan air dlm periuk, rebus hingga lembut (bertukar warna)
- apabila lembut , masukkan bawang, cili boh dan ayam, biar lbh kurang 3-5minit
- masukkan santan, serai, serbuk kunyit dan garam, kacau lagi
- masukkan udang, kacau lagi hingga mendidih dan udang cukup masak
- ok dah siap
:)
ReplyDeleteBlogwalking dengan cara mudah
wah nmpk sedap :)
ReplyDelete