Thursday, May 10, 2012

Masak lemak nanas dan udang



Bahan


  • 1/2 biji nanas potong nipis dan kecil-kecil 
  • 20-25 ekor udang
  • 1 potong isi ayam bahagian dada biasanya (dipotong kecil-kecil)
  • 1/2 kotak santan (lbh kurang 100 ml)
  • 3 biji bawang merah
  • 1 batang serai (titik/ketuk)
  • 2 sudu besar cili boh
  • 2 - 3 cawan air 
  • 1 camt serbuk kunyit 
  • 1 camt garam 
  • 1 hingga 2 sudu besar gula (bergantung pd kemasaman nanas)


Cara

  • masukkan nanas, gula dan air dlm periuk, rebus hingga lembut (bertukar warna)
  • apabila lembut , masukkan bawang, cili boh dan ayam, biar lbh kurang 3-5minit
  • masukkan santan, serai, serbuk kunyit dan garam, kacau lagi
  • masukkan udang, kacau lagi hingga mendidih dan udang cukup masak
  • ok dah siap  


2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...