1/4 ekor ayam dipotong (saya suka potong kecil sikit)
3 sudu besar cili boh
gula secukup rasa
garam secukup rasa
daun kari
1 asam keping (taknak pun boleh)
3 sudu cili sos
minyak (utk tumis)
1/2 cawan air
bahan untuk ditumbuk/blend
3 biji bawang merah (kecil)
1 bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih
1/2 sudu ketumbar
Cara
1) basuh ayam , gaul kunyit dan garam , goreng seperti biasa, sebelahkan
2) panaskan minyak , tumis bahan bahan yang telah ditumbuk
3) biar sampai garing , masukkan daun kari dan cili boh
goreng lagi hingga garing
4) masukkan cili sos dan kemudian air , *tambah gula jika perlu
*biasanya saya tak masukkan garam
5) biar mendidih
6) masukkan ayam yang telah digoreng
7) masak sehingga kuah menjadi sedikit kering dan berminyak
No comments:
Post a Comment